Üzlethelyiséget bérelnék, mire figyeljek?

A VÁLLALKOZÁSOK ÉLETÉBEN KIEMELT JELENTŐSÉGGEL BÍR A TEVÉKENYSÉGÜK VÉGZÉSÉNEK HELYET ADÓ ÜZLET, AMELYET MINDENKI AZ ADOTT TEVÉKENYSÉGHEZ KÖTŐDŐEN A LEGFREKVENTÁLTABB HELYEN KÍVÁN BÉRELNI. MI A KÜLÖNBSÉG EGY ÁLTALÁNOS INGATLAN BÉRLET ÉS AZ ÜZLETHELYISÉG BÉRLETE KÖZÖTT? MILYEN FŐBB SZABÁLYOKNAK KELL MEGFELELNI?

Hol keressünk üzlethelyiséget?

Kiadó üzlethelyiséget az ingatlan hirdetési portálokon is találunk szép számmal, azonban ne feledkezzünk el az adott terület önkormányzati bérbe vehető helyiségeiről sem. Ezen kívül érdemes megkeresni a társasházi közös képviselőket is, hiszen sok esetben a társasháznál is éltek azzal a lehetőséggel, hogy az utcafronti üzlethelyiség a tulajdonostársak közös tulajdonában maradt, így azt a társasház jogosult hasznosítani és az ebből befolyó bevétel a társasház bevételét fogja gyarapítani.

Műszakilag minden rendben van?

Mielőtt bérleti szerződést kötünk egy üzlethelyiségre, feltétlenül nézzük vagy nézessük meg műszaki szempontból is a helyiséget. Nem egy esetben előfordul, hogy például egy szuterénben vagy pincében, remek helyen lévő helyiség lambériázott vagy dohos szagúnak tűnik. Ebben az esetben gyanakodhatunk arra, hogy a vízszigetelés nem megfelelő, amely azon kívül, hogy kellemetlen szaggal jár, a helyiségben tartózkodó vagy oda látogató személyek egészségre is káros lehet.

Feltétlenül ellenőrizzük, hogy a fűtés és hűtés megoldott-e, van-e biztonsági védelem, tűzriasztó rendszer, és ha a helyiségben nincs kialakítva vizes blokk, vagy csak egy WC van, akkor ez elegendő lesz-e az üzlethelysiégben végezni kívánt tevékenységhez.

Ne felejtsük el ellenőrizni a közüzemi szolgáltatások mérésére szolgáló órákat, ennek hiányában pedig azt tisztázni, hogy milyen átalány mennyiség után vagy átalány összeget kell majd fizetni a bérbeadó felé.

A műszaki állapothoz kapcsolódóan fontos tudnunk, hogy 2023. nov. 1-től változott az Energetikai Tanúsítványokra vonatkozó szabályozás, amely keretében már az új jogszabály szerinti Energetikai Tanúsítványra lesz szükség a bérleti jogviszony esetében is, sőt az adott bérbeadásra szánt ingatlan energetikai besorolását már a hirdetésben is fel kell tüntetni, a bérleti szerződés megkötésekor pedig magát a tanúsítványt át kell adni a bérlő részére.

A témában megjelent videók:

Biztos, hogy megfelelő a helyiség a vállalkozás céljára?

Az üzlethelyiséget abból a szempontból is meg kell vizsgálni, hogy a benne folytatni kívánt tevékenységhez kell-e a társasház hozzájárulása (pl. éjjeli szórakozóhely esetén), illetve a helyi önkormányzattól, illetve a jogszabályban meghatározott szakhatóságoktól (pl. NÉBIH, Katasztrófavédelem stb.) kell-e hozzájárulást beszerezni, kell-e például az önkormányzati rendelet szerint parkolót biztosítani. Vannak ebből a szempontból bejelentéshez, illetve hatósági engedélyhez, de akár alapítási engedélyhez is kötött tevékenységek. Bejelentéshez kötött tevékenység például a kereskedelmi tevékenység, amely esetében a tevékenység helye szerinti települési, ill. Budapesten a kerülti önkormányzat jegyzője, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében pedig a fővárosi jegyző fog eljárni.