SZOBA KIADÓ!

Biztosan sokan emlékeznek a Balaton körül minden sarkon kiírt „Zimmer Frei” feliratokra, és sokaknak eszébe jut Tímár Péter híres filmje a Zimmer Feri, amely az 1990-es évek Balaton parti nyaralók kiadásának lenyomatát adja. Nézzük, hogy milyen szabályoknak kell megfelelni a mai kor Zimmer Ferijének, és milyen engedélyeket kell beszerezni a magánszálláshely szolgáltatóknak!

Ki foglalkozhat szoba kiadással?

Szoba kiadással akár magánszemélyként, akár egyéni vállalkozóként akár gazdasági társaságként foglalkozhatunk, magát a szálláshely szolgáltatást nevezik másként attól függően, hogy ki végzi a szolgáltatást, milyen épületben és milyen körülmények között.

Milyen típusú szálláshelyek vannak?

A legismertebb a szálloda és a panzió, azonban szálláshely szolgáltatásnak minősül az üdülőház, vagy kemping működtetése is, és természetesen Zimmer Ferinek is be kellene ma jelentenie, hogy magánszálláshelyet, falusi szálláshelyet üzemeltet.

Milyen feltételeknek kell megfelelni a magánszálláshely keretében a szoba kiadásához?

Magánszálláshelyről akkor beszélhetünk, ha nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó hasznosít lakást vagy üdülőt, illetve azok egy lehatárolt részét és hozzátartozó területét és ahol a szobák száma legfeljebb nyolc, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat.

A falusi szálláshely ismérve, hogy olyan 5000 fő alatti településen, vagy a 100 fő/km2 népsűrűség alatti területen található – de nem a Balatonnál és nem is gyógyfürdő helyen -, amelyet úgy alakítottak ki, hogy abban a falusi életkörülmények, a helyi vidéki szokások és kultúra, valamint a mezőgazdasági hagyományok komplex módon, adott esetben kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt kerüljenek bemutatásra.

Milyen bejelentési kötelezettség áll fenn, kell-e engedélyt kérni?

A szoba kiadása szolgáltatási tevékenységnek minősül, és mint ilyet a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet szerint kell bejelenteni az ingatlan fekvése szerinti Jegyzőnél.

A Jegyző által vezetett nyilvántartás közhiteles nyilvántartásnak minősül, azt a Jegyző az Önkormányzat honlapján köteles közzétenni. Ennek az a célja, hogy a szálláshely iránt érdeklődők meg tudjanak bizonyosodni a szoba foglalása előtt arról, hogy egy szabályosan működő szálláshelyről van-e szó.

Ha a szálláshely-szolgáltató ugyanazon szálláshelyen egyéb, külön jogszabály alapján engedélyköteles kereskedelmi tevékenységet kíván folytatni (például ajándéktárgyakat árulni), akkor ehhez is engedélyt kell kérnie. A szálláshely-szolgáltatónak lehetősége van arra, hogy ezt a kérelmet is a Jegyzőhöz nyújtsa be és ebben az esetben a Jegyző fogja azt továbbítani az illetékes hatósághoz.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie egy magánszálláshelynek?

Bizony sokakat meglephet, de a magánszálláshelyekre is konkrét előírások vonatkoznak, azaz nem pusztán arról van szó, hogy a lakás egy szobáját, függetlenül annak felszereltségétől és méretétől használhatjuk a nyári időszakban magánszálláshelyként való kiadásra.

1. A szoba nagysága:
a) egyágyas: legalább 8 négyzetméter,
b) két- vagy több ágyas: legalább 12 négyzetméter, a harmadik ágytól ágyanként további 4 négyzetméter vagy 5 légköbméter,
c) legmagasabb ágyszám: szobánként 4 ágy, gyermekek számára emeletes ágy használata is megengedett.

2. Vizesblokk: a vendégek számára elkülönített fürdőszoba/zuhanyozó vagy mosdó, WC, -kefe tartóval, WC-papír-tartó papírral, higiéniai hulladék-tárolóval.

3. Kávékonyha: kávé, tea főzésére, reggeli jellegű ételek készítésére alkalmas berendezéssel (főzőlap, mosogató, asztal, szék) és felszereléssel (edények), a vendégek számára elkülönített hűtőszekrény-használattal.

A magánszálláshely üzemeltetési követelményei:
1. Ügyelet: a szállásadó vagy megbízottja a helyszínen vagy ügyeleti telefonszám megadásával biztosítja.

2. A helyszíni ügyeleti időszakon kívül a vendégek számára belépés biztosítása.

3. Takarítás:
a) vendégszoba legalább hetente egyszer, ágyneműhuzat- és törülközőcserével egyidejűleg. (ágynemű: 1 db paplan, 1 db párna személyenként, törülköző: 1 db kéztörlő, 1 db nagyméretű törülköző személyenként), az új vendégek érkezése előtt minden esetben,
b) a közösen használt helyiségek takarítása mindennap.

4. Fürdőszoba/zuhanyozó vagy mosdó bekészítése: adagolós folyékony szappan vagy tusfürdő, hajszárító és higiénikus kézszárításra alkalmas bekészítés vagy berendezés.

5. WC bekészítése: WC-papír, tartalék WC-papír, higiénikus kézszárításra alkalmas bekészítés vagy berendezés.

6. A szálláshely-szolgáltató köteles a szálláshely bejáratán kívül jól látható módon feltüntetni a szálláshely nevét, a szállás típusát (magyar, angol és/vagy német nyelveken), valamint a szálláshelyen belül – jól látható módon – feltüntetni a szálláshely nevét, a szállásadó nevét és telefonszámát és üzemeltetési engedély-számát.

7. A szálláshely-szolgáltató felelőssége a szolgáltatást igénybe vevő személyek vagyoni és személyi biztonságára vonatkozó előírások maradéktalan betartása és betartatása.

8. Szálláshelykezelő szoftver használata