HOGYAN VÁLTOZNAK A CSOK SZABÁLYAI 2019.07.01-TŐL I.

A Családi Otthonteremtési Támogatás (CSOK) szabályainak 2019. július 1-től történő változása az ingatlanvásárlásokra és így az ingatlanpiac alakulására is nagy befolyással lesz.

Tekintsük át a legfontosabb változásokat!

ÚJ! Falusi CSOK

Új támogatási forma a Magyar Falu Program megvalósulása érdekében biztosított Falusi CSOK bevezetése. Ahogy az elnevezésből is kiderül ez a CSOK egy speciális fajtája – tehát egy olyan vissza nem térítendő támogatás -, amelyet a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához és ezzel együtt, felújításához valamint korszerűsítéséhez lehet igénybe venni. Az új támogatási formával a cél, hogy a csökkenő népességű településeken is fellendüljön a lakásvásárlási kedv, valamint a lakás felújítás lendületet vegyen.

Milyen célra fordítható?

A Falusi CSOK kizárólag vásárlási célra nem fordítható, kifejezett követelmény, hogy a megvásárolt ingatlanon felújítás, korszerűsítés is történjen, illetve ami újdonság, hogy a meglévő lakások korszerűsítésére is igénybe vehető.

Ez a támogatási forma nem vehető igénybe minden ingatlanra. Egyrészt tanyák, birtokközpontok, másrészt az Állam által kormányrendeletben meghatározott preferált kistelepüléseken lévő lakások lehetnek a célingatlanok. A preferált lakások listáját a 109/2019. (V. 13.) Korm. rendeletben lehet megtekinteni.

A Falusi CSOK támogatás mértéke

Attól függően, hogy milyen célra veszi valaki igénybe a támogatást, változik az igénybe vehető összeg az alábbiak szerint:

Vásárlás és ezzel egyidejűleg bővítés/korszerűsítés esetén:
– 1 gyermek esetén: 600.000,- Ft
– 2 gyermek esetén: 2.600.000,-Ft
– 3 vagy több gyermek esetén: 10.000.000,-Ft

Fontos megkötés, hogy a támogatás fele összege fordítható az ingatlan megvásárlására, a másik felét a bővítésre, korszerűsítésre kell felhasználni.

Ha valaki meglévő lakása bővítésére, korszerűsítésére akarja igénybe venni a támogatást, annak mértéke az alábbiak szerint alakul:
– 1 gyermek esetén: 600.000,-Ft
– 2 gyermek esetén: 1.300.000,-Ft
– 3 vagy több gyermek esetén: 5.000.000,-Ft

A CSOK esetében ismertetett minimális alapterületi szabály a Falusi CSOK esetében is alkalmazandó, azonban fontos könnyítést jelent, hogy ezen feltételek elég, ha a lakás bővítését követően teljesülnek.

Igénybe vehető a támogatás még meg nem született, de vállalt gyermekre?

Vállalt gyermekre is igénybe vehető Falusi CSOK támogatás úgy, hogy a gyermekvállalás határidejét korszerűsítés esetében a befejezés bank általi megállapításától számítják, míg bővítésnél – a CSOK szabály szerint – a hatósági bizonyítvány benyújtásának napjától.

A vállalt gyermekek megszületésére rendelkezésre álló idő
1 gyermeknél: 4 év;
2 gyermeknél: 8 év;
3 gyermeknél: 10 év.

Meddig lehet igényelni a falusi CSOK-ot?

A Falusi CSOK egy alkalommal, három éven keresztül 2022. június 30-ig igényelhető.

Igénybe vehető-e a Falusi CSOK, ha korábban CSOK-ot vett fel valaki?

Ha a Falusi CSOK támogatást lakás vásárlásra és ezzel együtt megvalósuló bővítésre, korszerűsítésre kívánja valaki igénybe venni, akkor a korábban igénybe vett CSOK támogatást le kell vonni a Falusi CSOK összegéből, és csak a különbözetet lehet igényelni.

Abban az esetben azonban, ha meglévő ingatlan korszerűsítésére, bővítésére igénylik a támogatást, akkor a korszerűsítendő/bővítendő ingatlan megvásárlásához korábban igénybe vett CSOK támogatást nem kell levonni, vagyis a teljes Falusi CSOK igényelhető és a korszerűsítésre fordítható.

Arra is lehetőség van, hogy ha valaki korábban már kapott CSOK támogatást, akkor most a Falusi CSOK-ot egy másik ingatlan korszerűsítésére/bővítésére igényelje. Ebben az esetben a korábbi támogatás összegével csökkenteni kell a Falusi CSOK összegét.

Felújíthatjuk a nyaralót a Falusi CSOK igénybevételével?

Mivel a preferált települések listáján sok felkapott, kifejezetten nyaralóhelyként nyilvántartott település is szerepel, felmerül a kérdés, hogy a család nyaralójának felújítására fel lehet-e venni a Falusi CSOK támogatást?

Az a rossz hír, hogy nem! A támogatás célja, hogy az egyének lakhatása és életkörülményei javuljanak, így a támogatáshoz kapcsolódik a bentlakási kötelezettség, vagyis a támogatással érintett ingatlant életvitelszerűen kell laknia a családnak, amelynek ellenőrzésére a település jegyzője jogosult.

A Falusi CSOK egy remek új lehetőség azok számára, akik vidéken élnek, vagy éppen oda szeretnének költözni. A támogatás mértéke azonban nem biztos, hogy elegendő a cél eléréséhez. A lakásvásárlónak, lakás felújítóknak a korábban már ismert kedvezményes CSOK hitel (3% fix kamatozással) a Falusi CSOK mellé is igényelhető, amely az új szabályok szerint már használt lakás vagy ház vásárlására is felhasználható. Ezen kedvezményes CSOK hitel, valamint a CSOK támogatás 2019.07.01-én hatályba lépő változásait a következő részben mutatjuk be.